Stålman o Kalle felsöker villa

Kommentarer

 1. David Ekman

  David Ekman2 månader sedan

  Vänta lite här nu.. muggar ni med 500v mellan nolla och jord. Eller ser jag helt fel? Isåfall är de rätt mö som kommer pajja

 2. Fexon

  FexonÅr sedan

  I elinstallationsreglerna så rekommenderas inte bastuaggregat vara på jordfelsbrytare. Ett alternativ kan vara att ha bastuaggregat på separat jfb. Har sett att ni har flukes installationstestare i andra videos, då finns det möjlighet att mäta jfb och se ledig felström innan den löser ut. Gör en mätning med inkopplat bastuaggregat och ett med aggregatet urkopplat. Normalt är de höga felströmmar på bastuaggregat och andra effektkrävande resistiva laster, så som spis, elradiatorer mm.

 3. Fexon

  FexonÅr sedan

  Att sedan säkra upp till B13 kan man inte göra rakt av, oftast är det ok, men man måste beakta förimpedans för att kontrollera utlösningsvillkor. Tack vare dvärgbrytarens känsligare/snabbare utlösningskaraktäristik så är det nog ingen fara. Ni befinner er i ett villakvarter och närmsta transformatorkiosk bör vara inom rimlig längd. Eftersom att många som följer era video är studenter så kan det vara aktuellt att låta någon mer pedagogisk så som skylten göra kommande videos.

 4. Knugen

  KnugenÅr sedan

  Allt ÖVER 1 Mohm är godkänt antar jag att ni menade. =) Tänk på att säga till kund eller själva dra ut allt som sitter inkopplat i anläggningen när ni meggar på det viset. Lägger man inte ihop faser + N , så riskerar man ju att förstöra känslig elektronik.

 5. Mikael Ekblom

  Mikael EkblomÅr sedan

  När ni meggade så sa ni ju att allt UNDER en megaohm är ok, men när man mäter isolationen ska man ju ha ett resultat ÖVER 1 mOhm? Eller var det nåt speciellt med den mätutrustningen?

 6. Mikael Ekblom

  Mikael EkblomÅr sedan

  zvenzzon00 😝

 7. zvenzzon00

  zvenzzon00År sedan

  mOhm = milliOhm

 8. Mikael Ekblom

  Mikael EkblomÅr sedan

  Fredrik Fredrik öööh va!? ”I Sverige gäller standard SS4364000 som ger prov- spänningsvärden och minsta isolationsresistans för elektriska lågspänningsinstallationer. Den är 500 V och 1 MΩ för en nominell spänning om 50 till 500 V).” Alltså... MINST 1 MOhm. Det ska ju vara ett så högt värde som möjligt, inte tvärtom. Eller är det nåt jag inte fattar med vad ni menar? Isolationen ska ju ha ett HÖGT värde för att visa att den är i gott skick och inte skadad eller försämrad pga att den är gammal.

 9. Fredrik Fredrik

  Fredrik FredrikÅr sedan

  Dom skicka ut 500volt, hade dom kört på 1000v ska man få under 2 ohm

 10. Carl Alm

  Carl AlmÅr sedan

  Vad härligt, ni har hittat den mest karlskronitiske karlskroniten att importera! =) Tror ni förresten råkade säga tvärt om vad ni menade. Ju högre resistans meggern mäter desto bättre.

 11. Anders Lundgren

  Anders LundgrenÅr sedan

  Stockholm är som ett Karlskrona i miniatyr. Vatten finns ju runt båda.

 12. Daniel Höst

  Daniel HöstÅr sedan

  Torix i en elcentral är ju inte direkt godkänt.

 13. AlfaPower

  AlfaPowerÅr sedan

  1:23 "det kan bara betyda en sak, fukt , patron. det kan vara vad som helst i stort sätt.....? de lät ju logiskt från att vara en enda sak till problemet till att kan vara vad som helst..

 14. G.J S.J

  G.J S.JÅr sedan

  Karlskrona, samma stad son jag bor i ju. Väldigt fin stad

 15. Simon Ståhlenberg

  Simon StåhlenbergÅr sedan

  Så mycket som jag hatar el men svårt att sluta kolla på er, intresset växer :)

 16. Adam Edvardsson

  Adam EdvardssonÅr sedan

  När ni mäter upp isloationen måste man inte koppla ur datorer och annan känslig teknik? Antar de är låg ström men ändå ?

 17. callecarll

  callecarllÅr sedan

  "Så det betyder bara en sak" säger flera saker 😂👑. han verkar duktig nya killen, noga, och kände så allt sitter ordentligt osv, småsaker många hoppar över. Roligt att se!

 18. Virren

  VirrenÅr sedan

  Nämen dra mig baklänges. Bor ju fan 50 meter där ifrån

 19. Lelle lele

  Lelle lele2 år sedan

  Bastuaggregat över JFBR? Rätta mig om jag har fel. Men det brukar man väl aldrig ha?

 20. Jesper G

  Jesper G2 år sedan

  Finns inga krav på personskydd av bastuaggregat däremot brukar jag i mitt yrke som elkonstruktör alltid lägga aggregaten under en egen PSA när jag gör centralredovisningar för jag resonerar så att det är bättre att PSA får lösa ut och folket får sluta basta än att någon får ström genom kroppen.

 21. Raymond

  Raymond2 år sedan

  Woow, denna videosnutt bekräftade mina funderingar om B13, det betyder att kablar 220volt är kalibrerat att hålla för B13 eller 13amp säkring. Tack. Jag är ingen elektriker, men vansinnigt fascinerad av elektronikens nät, som tänka som trafiken fungerar, men ettställe är något felutslag, då felsöka fram när inte leder till fel utslaget, där är grunden till felet, byt ut. Jag älskar era videosnuttar!

 22. Jesper G

  Jesper G2 år sedan

  @Pontus Nieminen Du får använda 13A på 1,5mm2 med infälld installation om du får igenom det i beräkningen där du såklart anger typ av ledning samt hur den är förlagd (rör i vägg då i detta fallet). Själv är jag emot 13A och använder det aldrig så jag tycker det är en bra tanke som du skriver att man kan tänka att generellt så går det inte med infälld installation. En utanpåliggande ledning kyls bättre än ledningar förlagda i rör och det är en väsentlig skillnad på hur mycket du kan belasta en kabel sett till hur den är kyld.

 23. Pontus Nieminen

  Pontus Nieminen2 år sedan

  @Jesper G Jag vill minnas att rent generellt så funkar inte 13A på 1,5mm2 vid infälld installation.

 24. Raymond

  Raymond2 år sedan

  Ja, exakt i våg! Håller 100% med :)

 25. Jesper G

  Jesper G2 år sedan

  Finns inget som heter "kablar 220v" det du syftar på är förmodligen 1,5mm2 kabel men ja 1,5mm2 kan i vissa fall avsäkras 13A allt beror på längd, belastning, förläggningssätt samt vilken temperatur kabeln tål (Pexkabel är att föredra då den tål värme upp till 90°C). För att vara helt säker bör man göra en kabeldimensionering i ett program t.ex EL-vis.

 26. Robin Magnusson

  Robin Magnusson2 år sedan

  Lite kul när man sitter och kikar, och bara "Vänta jag känner igen kalle.. sen Karlskrona, Ja då är de ju en man umgicks med typ ibland när man var typ 10 år haha!

 27. Speeder84XL

  Speeder84XL2 år sedan

  Nice!

 28. Tobias Halvorsson

  Tobias Halvorsson2 år sedan

  Varför inte dela upp centralen på flera JFB för att få selektivitet? Märkligt att byta JFB i "förebyggande syfte". Testades ens den gamla med en riktig installationstester? Mvh/Tobias

 29. Adam Edvardsson

  Adam EdvardssonÅr sedan

  Kyl/Frys är gott att ha på egen

 30. Lelle lele

  Lelle lele2 år sedan

  Håller med. För det första hade jag kopplat bort bastuaggregatet från JFBR. Sedan installerat en/två till JFBR. Har märkt att det är OTROLIGT många elektriker som inte har koll på hur många grupper man kan mata över en JFBR. Tycker SS 436 40 00 är ganska tydlig på den punkten. Speciellt i nya installationer.

 31. Grumberf Warcraft'

  Grumberf Warcraft'2 år sedan

  Nu känner jag mig hemma en gammal god megger sådan hadde jag på El utbildningen då jag gick Elskolan för många år sedan. Man får dock akta om man står i andra ända för mins det va en som hette mats han skjusa på som tusan rätt in i Proppskåpet med spenning på hela anlägningen fick vi bytta det va första veckan jag gick EL mins den läraren kalla mats för Kortis mats, Konstiga var att mats var kort också, Efter det kalla vi mats för kortismats.

 32. Nils Kant

  Nils Kant2 år sedan

  Första videon där dom anv en pannlampa. 👏 👏

 33. Stefan Krantz

  Stefan Krantz2 år sedan

  Alltid lika proffsiga. Ni borde ha klisterlappar att sätta upp på Elcentralerna när ni är ute så folk vet vart de ska ringa när de får fel nästa gång.. Bjuder på det tipset!

 34. Tim Liljegren

  Tim Liljegren2 år sedan

  snygg-kalle:)

 35. sebastian nilsson

  sebastian nilsson2 år sedan

  "Nu har inte den gått på två månader, så det betyder egentligen bara EN sak, det kan va fukt, det kan va nån elpatron eller det kan vara precis vad som helst" Betydde det inte EN sak nyss? xd

 36. Jesper G

  Jesper G2 år sedan

  Haha jag reagerade också på det 😂

 37. Eldin Huremovic

  Eldin Huremovic2 år sedan

  Såg en av era bilar i vällingby ! :) nice

 38. edvin kjellström

  edvin kjellström2 år sedan

  Megger kan man ha skoj med :)

 39. Christoffer Lundgren

  Christoffer Lundgren2 år sedan

  Jag tror det är så kallad ”humor”

 40. nisse hult

  nisse hult2 år sedan

  sade han verkligen kukar igång det? asg

 41. Jesper G

  Jesper G2 år sedan

  Man hör det man vill höra Nisse 😂

 42. fremoS

  fremoS2 år sedan

  tutar

 43. BMW Dashcam

  BMW Dashcam2 år sedan

  Älskar när ni lägger upp videos. Jag e själv elektriker, jobbat snart 3 år men ingenting inom service. Vill försöka lära mig för att senare byta till en servicefirma. Vill bara säga tack och fortsätt jättegärna med det ni gör, ni e grymma!

 44. Svanströms EL & VVS AB

  Svanströms EL & VVS ABÅr sedan

  Tack så mycket, vad kul att höra!

 45. jakob eriksson

  jakob eriksson2 år sedan

  Att jag som inte ens är elektriker och kollar varenda video gör denna kanal till en av dom bästa, så underhållande :) och lärorikt.

 46. jakob eriksson

  jakob eriksson2 år sedan

  @eccozodiak verkar som ett dröm yrke att ha så fritt arbete men personligheterna gör kanalen!

 47. eccozodiak

  eccozodiak2 år sedan

  Kan inte någonting om el men lär sig sakta tack vare Svanströms men håller med dig jakob att man följer varenda avsnitt för att dom gör det så intressant och trevliga människor :)

 48. Daniel H

  Daniel H2 år sedan

  Haha. Ibland undrar jag varför folk har en bastu hemma. Är det någon i Svea rike som använder den till annat än förvaring? :)

 49. Pontus Nieminen

  Pontus Nieminen2 år sedan

  @cksweden Att ha aggregatet igång i en timme kostar ju hiskeliga 5-10 kronor, så jag förstår att folk snålar in på det.

 50. Helikopterpop

  Helikopterpop2 år sedan

  Finnarna är tvungna att läsa svenska som extraspråk under skolgången, och som tack så är vi svenskar tvungna att bygga bastus åt finnarna så dom har nåt att göra i svea.

 51. jan johansson

  jan johansson2 år sedan

  @cksweden Hej Det är smällar man få ta Vad kostar inte nöje hobby En del köper bil o båt Andra bastu

 52. cksweden

  cksweden2 år sedan

  @jan johansson Kostar väl en del att värma upp?

 53. jan johansson

  jan johansson2 år sedan

  Bra du har fattat vad man har bastu till 😁😁

 54. Gustav Aronsson

  Gustav Aronsson2 år sedan

  Karlskrona d gillar vi

 55. Michael Fält

  Michael Fält2 år sedan

  1 fusk elektriker dislikar detta inlägg XD

 56. Kim Danneholt

  Kim Danneholt2 år sedan

  Yes en ny vid :D Mera Vid mera VID! :D

 57. bert karlsson

  bert karlsson2 år sedan

  :-)